Docententeam

Nieuwsflash

Zomer 2018

-

Vragen over onze opleidingen?

Op 12, 19 en 26 juni 2018

om 18:00 of 19:00

kan je een gratis

informatiesessie via skype volgen

 

Heb je interesse?

boek dan snel je informatiesessie

via info@therapiemetdieren.be

-

Eind september 2018

start er een nieuwe

groep in het postgraduaat

en een masterclass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsflash

Zomer 2017/18

-

In augustus 2018 lanceren we onze nieuwe website

-

In september 2018 organiseert

het BIAAT opnieuw

een masterclass

"Dieren in de hulpverlening"

klik hier

-

Op de hoogte blijven van onze evenementen?

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en krijg 4x per jaar alle seizoens-nieuwtjes in je mailbox. Stuur hiervoor je naam en email door aan

info@therapiemetdieren.be

met vermelding inschrijven nieuwsbrief of volg ons via facebook

 

 

BIAAT is niet enkel een opleidingscentrum

-

Studenten en docenten van het BIAAT helpen jaarlijks enkele chronisch zieke mensen die dreigen hun huisdier te verliezen.

-

Als jij wil kan jij ook helpen zodat zieke mensen niet gescheiden worden van hun huisdieren ...

HOE?

Door voor je internet bestelling bij bol.com; zooplus; medpet; dogwisepublishing EERST EVEN het logo van de winkel aan te klikken

op onze website www.activiteitenmetdieren.be

Op die manier sponsor je zonder dat het je een cent kost!

-

Ben je op zoek naar interessante boeken over hondengedrag? hondentraining, ...? Klik dan op de link hieronder en steun zo

het sociaal fonds

Belgisch Instituut voor Animal Assisted Therapy

Het Belgisch Instituut voor Animal Assisted Therapy (BIAAT) is gesticht in 2009 als een onderwijsinstelling die tot doel heeft beroepsopleidingen te organiseren over interventies met assistentie van dieren. Naast een brede waaier aan opleidingen en webinars voert het BIAAT ook onderzoek uit in samenwerking met universiteiten en hogescholen en voorziet ze advies voor praktijksettings

Het Docententeam

 

 

Algemeen profiel

De mensen achter dit opleidingscentrum zijn allemaal gediplomeerd in het domein waarin ze les geven (BSc., MSc.), hebben een specialisatie opleiding in hun eigen werkveld met succes afgesloten (Postgraduaat, MaNaMa's, PhD.) en zitten reeds enkele jaren in het IAD veld, hetzij als therapeut/dierenbegeleider/(ortho)pedagoog in een IAD programma hetzij als wetenschappelijk medewerker, professor of onderzoeker. Op onderstaande pagina vinden jullie een korte samenvatting en contactgegevens van enkele van de docenten. Naast deze personen zijn er verschillende gastdocenten, dierenbegeleiders en therapeuten verbonden aan het opleidingsprogramma zodat elke student de kans krijgt om kennis te maken met een netwerk van mensen die IADs bedrijven vanuit dezelfde visie.

 

 

L. Meers, MSc., Drs.

 

Ik ben afgestudeerd als BSc. in de psychologische en pedagogische wetenschappen en MSc. in de klinische psychologie (UGent). Mijn thesis en stage heb ik gedaan in het Laboratorium voor Ethologie (UGent), waar ik ook na mijn studie ben blijven verderwerken onder supervisie van Prof. Dr. F.O. Ödberg. Op die manier kreeg ik over de jaren heen de kans mij te verdiepen in het gedrag van honden, katten, varkens, paarden, muizen etc.. In 2003 heb ik een 2-jarige modulaire postgraduaatsopleiding gevolgd over 'Therapie met assistentie van dieren' aan de DePaul Universiteit (Chicago, USA) & PAN Inc.. Sindsdien publiceer ik niet enkel over ethologische onderwerpen, maar doe ik ook onderzoek naar interventies met assistentie van dieren (effecten en dierenwelzijn). Verder geef ik les in verschillende (inter)nationale programma's over onderwerpen zoals interacties tussen mensen-dieren, interventies met assistentie van dieren en ethologie (dierenwelzijn) en ben ik als psychologe verbonden aan Groepspraktijk 't Kattenheye (Assenede).

Contact: lieve@therapiemetdieren.be

 

 

S. Normando, Ph.D., D.V.M.

 

Ik ben dierenarts van opleiding met een doctoraat in de ethologie. Momenteel werk ik als onderzoeker binnen het gebied van de ethologie en interventies met assistentie van dieren (U. Padua, Italië). Ik werk op een grote variatie van dieren zoals paarden, honden, katten, koeien, roofvogels etc. Mijn interesse richt zich niet enkel tot hun gedrag maar ook tot hun noden, hun welzijn en alle aspecten die te maken hebben met hun relatie tot mensen. Naast onderzoek geef ik ook les aan verschillende instellingen. Vakken die ik doceer richten zich vooral op het gedrag van dieren en interacties tussen mensen en dieren. Mijn hobby bestaat uit het fotograferen van dieren in hun natuurlijke omgeving. Verschillende foto's van deze website zijn van mijn hand.

Contact: simona@therapiemetdieren.be

 

 

W.E. Samuels, Ph.D.

 

Ik ben mijn onderzoekscarrière begonnen aan de University of Texas (Arlington, U.S.A) in het domein van de psychologische en pedagogische wetenschappen. Mijn interesse ging vanaf het begin uit naar de leerprocessen en gedragingen van mens en dier. Na het afsluiten van mijn doctoraat (Topic: veerkracht en leerprocessen bij mensen), kreeg ik de mogelijkheid om via de job van "Director of Humane Education at the American Society for the Prevention of Cruelty to Animals" 2 van mijn interesses te bundelen. Enderzijds mijn passie voor mensen en wat hun drijft, en anderzijds mijn liefde voor dieren. Een zeer boeiende job. Op dit moment werk ik als "Director of Assessment and Accreditation at the City University of New York, College of Staten Island", en doe ik onderzoek naar interventies met assistentie van dieren en dierenwelzijn (o.a. preventie van bijtgedrag bij honden).

Contact: william@therapiemetdieren.be

 

 

O. Ulitina, Ph.D.

 

Ik ben afgestudeerd aan de Altai State University (Barnaul, Russia), aan de Faculteit Biologie, Specialisatie Zoologie. Daarna volgde ik een post-graduaat over dierlijke en menselijke fysiologie. Vervolgens heb ik een Ph.D. behaald in de Biologie (Specialisatie - Ecologie) over het onderwerp “The Peculiarities of Spatial and Social Structure in different Herds of domestic Horses”. Mijn wetenschappelijke interesse ligt vooral in de studie naar het gedrag van gedomesticeerde dieren. Zo ben ik geinteresseerd in het ethogram van gedomesticeerde dieren, in hun relatie naar mensen en dierenwelzijn. Een ander deel van mijn wetenschappelijk werkveld bestaat in "the study of conditioned reflexes and types of higher nervous activity (according to I.P. Pavlov) in horses, cats, dogs, and how it works in stress situation." Op dit moment doceer Ik verschillende cursussen aan de Barnaul’s Universiteit (Russia) zoals Fysiologie, Zoopsychologie en Bio-Ethiek.

Contact: oksana@therapiemetdieren.be

 

 

C. Dekeyrel, BSc.

 

Ik heb "Fotografie en Film" gestudeerd aan het K.A.S.K. (HoGent) met een certificaat in pedagogische bekwaamheid. Momenteel werk ik als docent aan de speciale lerarenopleiding (SLO, HoGent) en ben ik verbonden als medeoprichter aan de Veerman vzw (Antwerpen - www.veerman.be), een vzw die zich richt op kunsteducatie. De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in het begeleiden van personen die de beeldtaal willen hanteren in allerei toepasingen. Een selectie van mijn realisaties: retrospectieve Pierre Vlerick - "De secreten van het Aardse" - fotografie tentoonstelling en catalogus Caermersklooster Gent (Oktober 2011) - co-promotor onderzoeksproject Hogeschool Gent 'Reading urban cracks' (2010 -2012) - publicatie en website - Fotografie van de tentoonstelling 'Wielopole - Wielopole' omtrent het werk van Tadeusz Kantor in de academies van Eeklo - Brasschaat (2013) en VUB (2014).

Contact: carlos@therapiemetdieren.be

 

 

G. Lievens, BSc.

 

Van opleiding ben ik BSc. in Dierenzorg (KaHo Sint-Lieven Hogeschool, Sint-Niklaas). Daarna heb ik een 2-jarig postgraduaat "Interventies met assistentie van dieren" gevolgd met als specialisatie "dierenbegeleider". Mijn interesse gaat vooral uit naar het werken in verschillende IAD-concepten. Daarom kies ik er voor om te werken rond de vertaling van traditionele methodieken naar IAD-methodieken. Cruciaal vind ik hierbij dat bij alle methodieken wordt vertrokken van het dier zelf, zodat hun visie op de methodiek ook een plaats kan krijgen tijdens de sessies. Op die manier werk ik mee aan respect tussen dier en cliënt en vormt dit een aangename mix tussen creativiteit, mijn kennis rond dieren en IADs. Mijn favoriete dieren zijn ratten, ezels en paarden. Informatie over de activiteiten die ik begeleid en de lezingen die ik verzorg kan je terugvinden via de linkerkolom (op deze pagina) of via onze facebookpagina.

Contact: gaelle@therapiemetdieren.be

 

 

S. Molenberghs, BSc.

 

Ik ben afgestudeerd als BSc. Ergotherapie (HIK, Geel). Tijdens mijn vrije uren hou ik mij vooral bezig met het trainen van honden, mijn hobby en mijn passie. Het is juist door mijn frequente contacten met honden --o.a. als trainer, maar ook als eigenaar-- dat ik overtuigd ben geraakt van de positieve effecten die de relatie tussen mensen en dieren kunnen voortbrengen. Het was voor mij als het ware de start van de vraag: "hoe kan ik dieren inzetten tijdens mijn ergotherapeutische werk? En vanuit deze idee, startte mijn droom, die stapje per stapje tot mijn dagdagelijkse realiteit is uitgroeid. Eigenlijk begon mijn droom al vorm te krijgen tijdens mijn eerste eindwerk voor de opleiding ergotherapie. Ik kreeg toen de kans om een thesis te schrijven over " De hond binnen de ergotherapeutische sessie bij volwassen personen met een mentale handicap". Na mijn BSc. trok ik naar Green Chimneys (Brewster, New York), een voorziening voor kinderen met gedrag en emotionele problemen om er een IAD stage te doen. Deze stage was zeer boeiend, maar ik zocht naar meer theoretische basis. Terug in België ben ik gestart met een postgraduaat "Therapie met assistentie van dieren" waar ik opnieuw een thesis schreef, dit keer onder supervisie van L. Meers (Laboratorium voor Ethologie, UGent, België). Vanaf dat moment dateert ook onze eerste samenwerking, eerst als student, vervolgens als vrijwillig medewerker en tenslotte als docent en collega aan verschillende IAD programma's. In 2007 was het tijd om mijn eigen TAD programma Casanarius op te starten, waar we vooral werken met dieren zoals honden en ezels. Informatie over dit programma kan gevonden worden via www.casanarius.be

Contact: sofie@therapiemetdieren.be

 

 

H. Mul, BSc.

 

Van opleiding ben ik BSc. in Dierenzorg (KATHO-HIVB, Roeselare). Daarna heb ik een 2-jarig postgraduaat "Interventies met assistentie van dieren" gevolgd met als specialisatie "dierenbegeleider". Na het behalen van mijn diploma heb ik de kans gekregen om fulltime te gaan werken als dierenbegeleider binnen een zorgproject. Mijn taken bestaan uit het selecteren, voorbereiden en begeleiden van verschillende dieren (paarden, geiten, kippen, eenden, ...) tijdens IAD-sessies. Voor mij is het prioritair dat men tijdens IAD sessies kan garanderen dat het welzijn van de dieren gevrijwaard is. Een dier kan enkel een meerwaarde zijn in IADs wanneer het dit werk ook graag doet, wanneer het zich goed voelt in zijn vel, en wanneer hij/zij graag werkt met mensen. Daarom is het belangrijk dat men bij het opzetten van IADs altijd start vanuit een goede huisvesting en verzorging van de dieren zodat deze zich 100% goed voelen en zin hebben om mee te werken. Bovendien merk ik dat het tijdens mijn werk gemakkelijker is voor bezoekers om een band te krijgen met de dieren wanneer zij de dieren begrijpen. Daarom wens ik ook altijd te werken met IAD methodieken die ontworpen zijn vanuit en met respect voor het dier. Materialen die ontworpen zijn door mijn collega G. Lievens ondersteunen mijn werk en maken het veel gemakkelijker om dieren te vertalen naar doelgroepen. Mijn favoriete dieren zijn honden, ezels en paarden.

Informatie over de activiteiten die ik begeleid en de lezingen die ik verzorg kan je terugvinden via de linkerkolom (op deze pagina) of via onze facebookpagina.

Contact: heidi@therapiemetdieren.be

Get in touch:

Copyright � 2010 � present, AATBelgium.org. � All rights reserved. � Disclaimer

 

This website, created 2010 – present by L. Meers, is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License